Valokuvat – pysyviä muistoja elämän hetkistä
Valokuvaaja Sirpa Papinaho

Hautajaisten kuvaamisesta

Hautajaisten valokuvaaminen ei ehkä tule surun keskellä heti mieleen, mutta kun aikaa on kulunut, on lohduttavaa muistella hautajaispäivän tapahtumia kuvia katselemalla; se on myös osa tärkeää surutyötä.

Lisäksi vuosien päästä ei kenties enää muista keitä paikalla oli. Kuvat ovat tärkeitä myös niille, jotka eivät pääse hautajaisiin. 

Vaikka hautajaiset ovat surullinen tilaisuus, se on aina kuitenkin hyvin rakkauden täyteinen ja lämminhenkinen, kun ollaan saattamassa vainajaa hänen viimeiselle matkalleen ja jakamassa saattajien surua.

Siunaustilaiuutta kuvaamassa Malmin hautausmaan isossa kappelissa.

Valokuvaajan varaaminen

Hautajaisviikon alussakin vielä ehtii varata valokuvauksen. Tulen mielelläni kuvaamaan, jos minulla vaan sattuu olemaan vapaata tuolloin.

Keskusteltuamme puhelimessa laitan kirjallisen tarjouksen tai tilausvahvistuksen joko tekstiviestillä tai sähköpostilla koskien asioita, joista sovimme.

Varmistus hautajaisviikolla

Laitan 3–4 päivää ennen siunaustilaisuutta tekstiviestillä tai sähköpostitse ensimmäisen vahvistuksen valokuvaamaan saapumisestani. 

Toisen vahvistusviestin lähetän hautajaispäivän aamuna. Näin ei tarvitse jännittää tuleeko kuvaaja vai ei. 

Tulen hyvissä ajoin kappeliin

Siunaustilaisuuden valokuvaus Honkanummen pienessä kappelissa, Vantaalla.

Saavun paikalle noin 30 min. ennen siunausti­lai­suu­den alkua. Kappeliin tai kirkkoon pääsee normaalisti noin 15 minuuttia ennen kuin tilaisuus alkaa, jos siellä on useampia siunauksia. 

Jos saattoväellä on oma laulaja tai soittaja, hän pääsee hiukan aiemmin kappeliin harjoitellakseen kanttorin kanssa. Tällöin myös minä menen sisälle ja otan muutamia yleiskuvia kappelista sekä lähikuvia arkusta, sen kukkalaitteesta yms. ennen siunaustilaisuuden alkua. 

Kuinka valokuvaan kappelissa

Ennen papin saapumista otan muutaman kuvan alttarilta saattoväkeen päin, kun saattajat ovat istuneet paikoilleen. Kun pappi saapuu, siirryn pois alttarilta sivummalle ja taakse. 

Liikun hiljaa pehmeäpohjaisilla kengilläni, enkä käytä leimahtelevaa salamavaloa. Lisäksi kuvaan pitkällä zoom-objektiivilla, joten voin kuvata kaukaakin tulematta kuvattavien lähelle. En myöskään kuvaa itkeviä kasvoja.

Hautajaiskuvaus Hyvän Paimenen kirkossa, Helsingissä.

Arkun ääreen saapuvat kukkien tuojat

Haluan olla mahdollisimman huomaamaton, vaikka aivan näkymättömäksi en itseäni saa. Joudun toki liikkumaan, jotta saan vaihtelevia kuvakulmia. Esimerkiksi jos kappelissa on yhtenäinen, lähes kappelin levyinen penkki- tai tuolirivistö, eikä ole keskikäytävää ja arkulle saapuu kukkien laskijoita, siirryn aina niin, että saan kasvot kuvaan, koska en halua kuvata henkilöiden selkiä, mutta se ei ole ehdoton kuvaustapani, vaan kuvaustoiveista voimme ilman muuta keskustella ja sopia kuinka kuvaan.  

Siunaustilaisuus pian alkamassa Pyhän Laurin isossa kappelissa, Vantaalla.

Tavoitteeni on valokuvata kaikki arkun luokse saapuvat kukkien laskijat ja muistovärssyjen lukijat. Ensimmäisenä arkun luo saapuvat kukkineen lähimmät omaiset. Yleensä leski on ensimmäinen, sitten vainajan lapset, sisarukset jne.

Joskus omaiset toivovat saattajien tuovan arkun ääreen vain yksittäisiä kukkia. Ne lasketaan niille varattuihin maljakoihin, jotka yleensä on varattu arkun lähelle. Kannattaa varmistaa, että maljakoita arkun viereen on kappelissa saatavilla.

Yksittäisiä ruusuja tuotu arkun viereen siunaustilaisuudessa.

Toisinaan jotkut laskevat oman pienen kukkakimppunsa tai yksittäisen kukkansa suoraan arkun päälle. Silloin kannattaa olla laittamatta kukkia alttarin puoleiseen arkun päähän – tai ainakin jättää tilaa aivan arkun päätyyn, koska pappi piirtää sinne hiekkaristin siunatessaan vainajan. 

Kukat laskettu arkun viereen metalliselle telineelle Honkanummen isossa kappelissa, Vantaalla. Arkun alttarin puoleiseen päähän pappi piirtää hiekkaristin, joten sinne ei kannata kukkia laittaa.

Siunaustilaisuudessa on toki tietynlainen protokolla, mutta ei haittaa, jos tekee jotain "väärin", sillä tärkeintä on paikalla oleminen ja läheisten suruun osaa ottaminen. 

Pappi ja suntio kyllä opastavat, jos jokin asia askarruttaa. Pappi sanoo milloin kukat lasketaan ja näyttää käsillään selkeän merkin milloin tulee nousta seisomaan. Vainajan siunaaminen ja hiekkaristin piirtäminen arkulle seurataan seisten.

Veteraanin tai lotan hautajaiset

Sotaveteraanin siunaustilaisuus Pyhän Laurin kirkossa, Vantaalla. Sotaveteraanin siunaustilaisuus Pyhän Laurin kirkossa, Vantaalla.

Kun sotaveteraani, -invalidi tai lotta haudataan, siitä on hyvä etukäteen kertoa seurakunnalle, sillä vain omaisten pyynnöstä seurakunta hoitaa Suomen lipun ja veteraani- tai sotainvalidiyhdistyksen liput arkun luokse. Vainajan kunniamerkit voivat olla arkun edessä pienellä samettitaululla.

Joskus olen kuvannut siunaustilaisuutta, jossa vainajan valokuva on laitettu arkun eteen katsomaan saattoväkeä.

Erään vanhan miehen hautajaisissa oli arkun päällä arkun etureunassa papalle rakkaat villasukat.

Arkun kantaminen

Siunaustilaisuuden valokuvauksen hintaan kuuluu arkun kanto ruumisautoon, mikäli arkku kannetaan autoon. Joskus omaiset kantavat arkun kappeliin ennen siunaustilaisuuden alkua. Sekin sisältyy siunaustilaisuuden valokuvauksen hintaan, jos tällainen on ohjelmassa.

Kun arkun pois kantamisen hetki lähestyy siunaustilaisuuden lopussa, saapuu suntio kappeliin. Hän tulee arkun luo, tervehtii saattoväkeä ja neuvoo kuinka toimitaan. 

Arkun kantaminen siunaustilaisuuden päätteksi.

Arkun ääreen lasketut kukat voi kerätä pois ja päällysvaatteet saa laittaa päälle. Kantajat asettuvat paikoilleen ja suntio opastaa kuinka kantoliinat laitetaan niskan takaa, jotta kantaminen sujuu mahdollisimman helposti. Joidenkin arkkujen kyljissä on kantokahvat. 

Jos arkku jää kappeliin, kun saattoväki lähtee muistotilaisuuteen, arkun viereen laitetut kukat voi ottaa mukaan muistotilaisuuteen tai jättää ne paikalleen, jolloin seurakunnan henkilökunta huolehtii kukista. Kuvaan tuolloin viimeiset kuvat. Jos arkku saatetaan hautausmaalle, kukat otetaan sinne mukaan ja lasketaan haudalle.

Arkun saatto hautausmaalle ja hautaan laskeminen

Siunaustilaisuuden jälkeen kuvaan halutessa arkun hautaansaaton ja hautaanlaskun (60 euron lisähintaan). Arkku kannetaan kappelista ulko-oven edessä odottaville kärryille. Pappi ja suntio johtavat saattojoukon haudalle.

Talvinen kuva, jossa arkun hautaansaatto siunaustilaisuuden jälkeen. Arkku viedään hautaan saattoväen seuratessa perässä.

Arkku on todella painava, mutta suntio ohjeistaa kantajia erittäin hyvin kuinka arkku kannetaan haudan päälle, miten arkku lasketaan hautaan, millä tavalla arkku liu'utetaan alas löysäämällä otetta hartian yli kulkevasta kantoliinasta. Suntio myös huomauttaa, jos joku laskee liian nopeasti tai liian hitaasti, tai jonkun asento on liian kumara.

Arkku lasketaan hautaan. Kuusi kantajaa.

Kun arkku on haudan syvyydessä, saa saattoväki heittää hautaan arkun päälle kukkia, hiekkaa tms. Joskus tämän jälkeen omaiset lapioivat ensihiekat arkun päälle, tavallisesti sen ovat tehneet miehet. Lapiointihalukkuudesta tulee kertoa seurakunnalle, jotta he osaavat toimittaa lapiot valmiiksi haudalle. 

Lopuksi haudan peitoksi laitetaan suojakansi, jonka päälle lasketaan kappelista tuodut kukat kukin vuorollaan. Lisäksi lauletaan myös jokin virsi. Kaiken tämän valokuvaan. Aivan lopuksi otan kuvia haudalle lasketuista kukista. Voin myös ottaa ryhmäkuvia kukitetun haudan äärellä.

Kukkia haudalla, jonne arkku on juuri laskettu.


Kun tarvitset valokuvaajaa, ota yhteyttä ja kysy tarjousta valokuvauksesta.

Sirpa Papinaho, puh. 050 301 2580, sähköposti: sirpa(at)sirpapapinaho.fi
Toiminimi: GraFigure, Y-tunnus 1612250-4