Valokuvat – pysyviä muistoja elämän hetkistä
Valokuvaaja Sirpa Papinaho

Hautajaisten kuvaamisesta.

Pyrin kuvaamaan mahdollisimman huomaamattomasti. En käytä salamavaloa, enkä kopisevia kenkiä. Olen vain tilanteiden tallentaja, joka tarkkailee tapahtumia niihin mitenkään puuttumatta. Toki tarvittaessa neuvon kuvattavia ja kuvaustilanteessa otan kuvaustoiveet aina huomioon.

Minulla on pitkä zoom-objektiivi, joten voin kuvata hyvinkin kaukaa, enkä tule kuvattavien lähelle. Hyvin surullisia kasvoja en kuvaa, vaan rajaan pois kuvasta voimakkaasti kyynelehtivät kasvot. 

Kuvaan laajoja kuvia ja lähikuvia, myös yksityiskohtia sekä tunnelmia.

Siunaustilaiuutta kuvaamassa Malmin hautausmaan isossa kappelissa.


Valokuvauksen varaaminen

Hautajaisviikon alussa ehtii varata minut valokuvaamaan. Tulen mielelläni kuvaamaan, jos minulla vaan sattuu olemaan vapaata.

Keskusteltuamme puhelimessa laitan kirjallisen tarjouksen tai tilausvahvistuksen joko tekstiviestillä tai sähköpostilla koskien asioita, joista sovimme.

Tekstiviestini hautajaisviikolla

Laitan 3–4 päivää ennen siunaustilaisuutta tekstiviestillä tai sähköpostitse ensimmäisen vahvistuksen valokuvaamaan saapumisestani. 

Toisen vahvistusviestin lähetän hautajaispäivän aamuna. Näin ei tarvitse jännittää tuleeko kuvaaja vai ei. 


Siunaustilaisuuden valokuvaus Honkanummen pienessä kappelissa, Vantaalla.


Tulen hyvissä ajoin paikalle

Saavun paikalle noin 30 min. ennen siunausti­lai­suu­den alkua. Kappeliin tai kirkkoon pääsee normaalisti noin 15 minuuttia ennen kuin tilaisuus alkaa, jos siellä on useampia siunauksia. 

Jos saattoväellä on oma laulaja tai soittaja, hän pääsee hiukan aiemmin kappeliin harjoitellakseen kanttorin kanssa. Tällöin myös minä menen sisälle ja otan muutamia yleiskuvia kappelista sekä lähikuvia arkusta, sen kukkalaitteesta yms. ennen siunaustilaisuuden alkua. 

Kun aloitan kuvaamisen

Ennen papin saapumista otan muutaman kuvan alttarilta saattoväkeen päin, kun saattajat ovat istuneet paikoilleen. Kun pappi saapuu, siirryn pois alttarilta sivummalle ja taakse. 


Hautajaiskuvaus Hyvän Paimenen kirkossa, Helsingissä.


Arkun ääreen saapuvat kukkien tuojat

Vaikka haluan olla mahdollisimman huomaamaton, aivan näkymättömäksi en itseäni saa. Kamerani suljin päästää pienen äänen, ja joudun toki liikkumaan, jotta saan vaihtelevia kuvakulmia. Jos kappelissa  ei ole keskikäytävää, vaan kappelin levyinen penkki- tai tuolirivistö, ja arkulle saapuu kukkien laskijoita, liikun yleensä niin, että saan arkulle saapuneiden kasvot kuvaan; näin heidät tunnistaa kuvista vuosienkin päästä. Siksi en haluaisi kuvata henkilöiden selkiä, Se ei ole ehdoton kuvaustapani, vaan voimme sopia kuinka kuvaan.  

Siunaustilaisuus pian alkamassa Pyhän Laurin isossa kappelissa, Vantaalla.

Pyhän Laurin kappelin leveät penkit (Vantaa). 

Tavoitteeni on valokuvata kaikki arkun luokse saapuvat kukkien laskijat ja muistovärssyjen lukijat. Ensimmäisenä arkun luo saapuvat kukkineen lähimmät omaiset. Yleensä leski on ensimmäinen, sitten vainajan lapset, sisarukset jne.

Kukat

Joskus omaiset toivovat saattajien tuovan arkun ääreen vain yksittäisiä kukkia. Ne lasketaan niille varattuihin maljakoihin, jotka yleensä on varattu arkun lähelle. Kannattaa varmistaa, että maljakoita arkun viereen on kappelissa saatavilla.

Yksittäisiä ruusuja tuotu arkun viereen siunaustilaisuudessa.

Toisinaan jotkut laskevat oman pienen kukkakimppunsa tai yksittäisen kukkansa suoraan arkun päälle. Silloin kannattaa olla laittamatta kukkia alttarin puoleiseen arkun päähän – tai ainakin jättää tilaa aivan arkun päätyyn, koska pappi piirtää sinne hiekkaristin siunatessaan vainajan. 

Kukat laskettu arkun viereen metalliselle telineelle Honkanummen isossa kappelissa, Vantaalla. Arkun alttarin puoleiseen päähän pappi piirtää hiekkaristin, joten sinne ei kannata kukkia laittaa.

Siunaustilaisuudessa on toki tietynlainen protokolla, mutta ei haittaa, jos tekee jotain "väärin", sillä tärkeintä on paikalla oleminen ja läheisten suruun osaa ottaminen. 

Pappi ja suntio kyllä opastavat, jos jokin asia askarruttaa. Pappi sanoo milloin kukat lasketaan ja näyttää käsillään selkeän merkin milloin tulee nousta seisomaan. Vainajan siunaaminen ja hiekkaristin piirtäminen arkulle seurataan seisten.

Veteraanin tai lotan hautajaiset

Sotaveteraanin siunaustilaisuus Pyhän Laurin kirkossa, Vantaalla.

Sotaveteraanin siunaustilaisuus Pyhän Laurin keskiaikaisessa kirkossa, Vantaalla.

Kun sotaveteraani, -invalidi tai lotta haudataan, siitä on hyvä etukäteen kertoa seurakunnalle, sillä vain omaisten pyynnöstä seurakunta hoitaa Suomen lipun ja veteraani- tai sotainvalidiyhdistyksen liput arkun luokse. Vainajan kunniamerkit voivat olla arkun edessä pienellä samettitaululla.

Joskus olen kuvannut siunaustilaisuutta, jossa vainajan valokuva on laitettu arkun eteen katsomaan saattoväkeä. Erään vanhan miehen hautajaisissa oli arkun päällä arkun etureunassa papalle rakkaat villasukat.

Arkun kantaminen

Siunaustilaisuuden valokuvauksen hintaan kuuluu arkun kanto ruumisautoon, mikäli arkku kannetaan autoon. Joskus omaiset kantavat arkun kappeliin ennen siunaustilaisuuden alkua. Sekin sisältyy siunaustilaisuuden valokuvauksen hintaan, jos tällainen on ohjelmassa.

Kun arkun pois kantamisen hetki lähestyy siunaustilaisuuden lopussa, saapuu suntio kappeliin. Hän tulee arkun luo, tervehtii saattoväkeä ja neuvoo kuinka toimitaan. 

Arkun kantaminen siunaustilaisuuden päätteksi.

Arkun ääreen lasketut kukat voi kerätä pois ja päällysvaatteet saa laittaa päälle. Kantajat asettuvat paikoilleen ja suntio opastaa kuinka kantoliinat laitetaan niskan takaa, jotta kantaminen sujuu mahdollisimman helposti. Joidenkin arkkujen kyljissä on kantokahvat. 

Jos arkku jää kappeliin, kun saattoväki lähtee muistotilaisuuteen, arkun viereen laitetut kukat voi ottaa mukaan muistotilaisuuteen tai jättää ne paikalleen, jolloin seurakunnan henkilökunta huolehtii kukista. Kuvaan tuolloin viimeiset kuvat. Jos arkku saatetaan hautausmaalle, kukat otetaan sinne mukaan ja lasketaan haudalle.

Arkun saatto hautausmaalle ja hautaan laskeminen

Siunaustilaisuuden jälkeen kuvaan halutessa arkun hautaansaaton ja hautaanlaskun (60 euron lisähintaan). Arkku kannetaan kappelista ulko-oven edessä odottaville kärryille. Pappi ja suntio johtavat saattojoukon haudalle.

Talvinen kuva, jossa arkun hautaansaatto siunaustilaisuuden jälkeen. Arkku viedään hautaan saattoväen seuratessa perässä.

Arkku on todella painava, mutta suntio ohjeistaa kantajia erittäin hyvin kuinka arkku kannetaan haudan päälle, miten arkku lasketaan hautaan, millä tavalla arkku liu'utetaan alas löysäämällä otetta hartian yli kulkevasta kantoliinasta. Suntio myös huomauttaa, jos joku laskee liian nopeasti tai liian hitaasti, tai jonkun asento on liian kumara.

Arkku lasketaan hautaan. Kuusi kantajaa.

Kun arkku on haudan syvyydessä, saa saattoväki heittää hautaan arkun päälle kukkia, hiekkaa tms. Joskus tämän jälkeen omaiset lapioivat ensihiekat arkun päälle, tavallisesti sen ovat tehneet miehet. Lapiointihalukkuudesta tulee kertoa seurakunnalle, jotta he osaavat toimittaa lapiot valmiiksi haudalle. 

Lopuksi haudan peitoksi laitetaan suojakansi, jonka päälle lasketaan kappelista tuodut kukat kukin vuorollaan. Lisäksi lauletaan myös jokin virsi. Kaiken tämän valokuvaan. Aivan lopuksi otan kuvia haudalle lasketuista kukista. Voin myös ottaa ryhmäkuvia kukitetun haudan äärellä.

Kukkia haudalla, jonne arkku on juuri laskettu.


Kun tarvitset valokuvaajaa, ota yhteyttä:

Sirpa Papinaho, puh. 050 301 2580, sähköposti: sirpa(at)sirpapapinaho.fi
Toiminimi: GraFigure, Y-tunnus 1612250-4