Valokuvaaja Vantaalla
Valokuvat – pysyviä muistoja elämän hetkistä

Hautajaisten valokuvaus

Hautajaisten valokuvaaminen ei ehkä tule surun keskellä heti mieleen, mutta kun aikaa hautajaisista on kulunut, on lohduttavaa muistella hautajaispäivän tapahtumia hautajaiskuvia katselemalla. Raskaasta hautajaispäivästä ei yleensä muista ihan kaikkea. Hautajaisvalokuvien katsominen on osa tärkeää surutyötä.

Seuraavaksi tietoa hautajaisten kulusta ja eri vaiheiden kuvaamisesta.

Valokuvaajan varaaminen

Kun siunaustilaisuuden ajankohta ja pitopaikka ovat tiedossa, voi sen jälkeen ottaa yhteyttä valokuvaajaan. Hautajaisviikon alussakin vielä ehtii varata valokuvauksen – tulen mielelläni kuvaamaan, jos minulla vaan sattuu olemaan vapaata tuolloin. 

Keskusteltuamme puhelimessa laitan kirjallisen tarjouksen tai tilausvahvistuksen joko tekstiviestillä tai sähköpostilla koskien asioita, joista sovimme.

Varmistusviestini hautajaisviikolla

Hautajaisviikolla laitan 3–4 päivää ennen siunaustilaisuutta tekstiviestillä tai sähköpostitse ensimmäisen vahvistuksen valokuvaamaan saapumisestani. 

Toisen vahvistusviestin lähetän hautajaispäivän aamuna. Näin ei tarvitse jännittää tuleeko kuvaaja vai ei. 

Tulen hyvissä ajoin kappeliin

Saavun paikalle noin 30 min. ennen siunausti­lai­suu­den alkua. Kappeliin tai kirkkoon pääsee normaalisti noin 15 minuuttia ennen kuin tilaisuus alkaa, jos siellä on useampia siunauksia. 

Jos saattoväellä on oma laulaja tai soittaja, hän pääsee hiukan aiemmin kappeliin harjoitellakseen kanttorin kanssa. Tällöin myös minä menen sisälle ja otan muutamia yleiskuvia kappelista sekä lähikuvia arkusta, sen kukkalaitteesta yms. ennen siunaustilaisuuden alkua. 


Ennen siu­naus­ti­lai­suuden alkua

Ennen papin saapumista otan muutaman kuvan alttarilta saattoväkeen päin, kun saattajat ovat istuneet paikoilleen. Kun pappi saapuu, siirryn pois alttarilta sivummalle ja taakse. 

Liikun hiljaa pehmeäpohjaisilla kengilläni, enkä käytä leimahtelevaa salamavaloa. Haluan olla mahdollisimman huomaamaton. 

Vaikka hautajaiset ovat surullinen tilaisuus, ne ovat aina myös hyvin lämminhenkiset ja rakkauden täyteiset, koska ollaan jättämässä jäähyväisiä rakkaalle henkilölle, mutta hyvin surullisia kasvoja vältän kuvaamasta. 

Joskus juuri ennen siunaustilaisuuden alkua omaiset haluavat hyvästellä vainajan avoimen arkun äärellä. Sitä en valokuvaa, sillä se on mielestäni omaisten yksityinen, pyhä hetki. 

Ortodoksihautajaisissa, joissa olen myös ollut valokuvaamassa, arkku on avoinna siunaustoimituksen aikana, kunnes se suljetaan tietyssä kohtaa siunaustilaisuutta.

Kuvaan siunaustilaisuuden vaiheet alusta loppuun niin, että siitä tulee kuvallinen kertomus tapahtumineen ja tunnelmineen.


Arkun ääreen saapuvat kukkien tuojat

Valokuvaan kaikki arkun luokse saapuvat kukkien laskijat ja muistovärssyjen lukijat. Ensimmäisenä saapuvat lähimmät omaiset. 

Jos omaiset ovat toivoneet tuotavan vain yksittäisiä kukkia, ne lasketaan niille varattuihin maljakoihin, jotka yleensä on varattu arkun lähelle. Kannattaa varmistaa, että maljakoita arkun viereen on kappelissa saatavilla.


Joskus jotkut laskevat oman pienen kukkakimppunsa tai yksittäisen kukkansa suoraan arkun päälle. Silloin kannattaa olla laittamatta kukkia alttarin puoleiseen arkun päähän – tai ainakin jättää tilaa aivan arkun päätyyn, koska pappi piirtää sinne hiekkaristin siunatessaan vainajan. 

Kukat laskettu arkun viereen metalliselle telineelle. Kukat laskettu arkun viereen metalliselle telineelle Honkanummen isossa kappelissa, Vantaalla.


Siunaustilaisuudessa on toki tietynlainen protokolla, mutta ei haittaa, jos tekee jotain "väärin", sillä tärkeintä on paikalla oleminen ja läheisten suruun osaa ottaminen. Pappi ja suntio kyllä opastavat, jos jokin asia askarruttaa. Pappi sanoo milloin kukat lasketaan ja näyttää käsillään selkeän merkin milloin tulee nousta seisomaan. Vainajan siunaaminen ja hiekkaristin piirtäminen arkulle seurataan seisten.

Veteraanin tai lotan hautajaiset

Sotaveteraanin siunaustilaisuus Pyhän Laurin kirkossa, Vantaalla. Sotaveteraanin siunaustilaisuus Pyhän Laurin kirkossa, Vantaalla.

Kun sotaveteraani, -invalidi tai lotta haudataan, siitä on hyvä etukäteen kertoa seurakunnalle, sillä vain omaisten pyynnöstä seurakunta hoitaa Suomen lipun ja veteraani- tai sotainvalidiyhdistyksen liput arkun luokse. Vainajan kunniamerkit voivat olla arkun edessä pienellä samettitaululla.

Joskus olen kuvannut siunaustilaisuutta, jossa vainajan valokuva on laitettu arkun eteen katsomaan saattoväkeä.

Erään vanhan miehen hautajaisissa oli arkun päällä arkun etureunassa papalle rakkaat villasukat.

Arkun kantaminen

Siunaustilaisuuden valokuvauksen hintaan kuuluu arkun kanto ruumisautoon, mikäli arkku kannetaan autoon. Joskus omaiset kantavat arkun kappeliin ennen siunaustilaisuuden alkua. Sekin sisältyy siunaustilaisuuden valokuvauksen hintaan, jos tällainen on ohjelmassa.

Kun arkun pois kantamisen hetki lähestyy siunaustilaisuuden lopussa, saapuu suntio kappeliin. Hän tulee arkun luo, tervehtii saattoväkeä ja neuvoo kuinka toimitaan. 

Arkun ääreen lasketut kukat voi kerätä pois ja päällysvaatteet saa laittaa päälle. Kantajat asettuvat paikoilleen ja suntio opastaa kuinka kantoliinat laitetaan niskan takaa, jotta kantaminen sujuu mahdollisimman helposti. Joidenkin arkkujen kyljissä on kantokahvat.

Jos arkku jää kappeliin, kun saattoväki lähtee muistotilaisuuteen, arkun viereen laitetut kukat voi ottaa mukaan muistotilaisuuteen tai jättää ne paikalleen, jolloin seurakunnan henkilökunta huolehtii kukista. Kuvaan tuolloin viimeiset kuvat. Jos arkku saatetaan hautausmaalle, kukat otetaan sinne mukaan ja lasketaan haudalle.

Arkun saatto hautausmaalle ja hautaan laskeminen

Siunaustilaisuuden jälkeen kuvaan halutessa arkun hautaansaaton ja hautaanlaskun (60 euron lisähintaan). Arkku kannetaan kappelista ulko-oven edessä odottaville kärryille. Pappi ja suntio johtavat saattojoukon haudalle.

Arkun ja vainajan hautaansaatto. Arkku ja vainaja viedään hautaan saattoväen seuratessa perässä.

Arkku on todella painava, mutta suntio ohjeistaa kantajia erittäin hyvin kuinka arkku kannetaan haudan päälle, miten arkku lasketaan hautaan, millä tavalla arkku liu'utetaan alas löysäämällä otetta hartian yli kulkevasta kantoliinasta. Suntio myös huomauttaa, jos joku laskee liian nopeasti tai liian hitaasti, tai jonkun asento on liian kumara.

Arkku lasketaan hautaan.


Kun arkku on haudan syvyydessä, saa saattoväki heittää hautaan arkun päälle kukkia, hiekkaa tms. Joskus tämän jälkeen omaiset lapioivat ensihiekat arkun päälle, tavallisesti sen ovat tehneet miehet. Lapiointihalukkuudesta tulee kertoa seurakunnalle, jotta he osaavat toimittaa lapiot valmiiksi haudalle. 

Lopuksi haudan peitoksi laitetaan suojakansi, jonka päälle lasketaan kappelista tuodut kukat kukin vuorollaan. Lisäksi lauletaan myös jokin virsi. Kaiken tämän valokuvaan. Aivan lopuksi otan kuvia haudalle lasketuista kukista. Voin myös ottaa ryhmäkuvia kukitetun haudan äärellä.

Kukkia haudalla, jonne arkku on juuri laskettu.


Kun tarvitset valokuvaajaa, ota yhteyttä ja kysy tarjousta valokuvauksesta.

Sirpa Papinaho, puh. 050 301 2580, sähköposti: sirpa(at)sirpapapinaho.fi
Toiminimi: GraFigure, Y-tunnus 1612250-4