Valokuvat – pysyviä muistoja elämän hetkistä
Valokuvaaja Sirpa Papinaho

Kuvia Sahateollisuus ry:lle, päätoimittajuus Kulttuurilehti Eliaksessa, valokuvia ja videoita Jopera Oy:lle, Lahti Kaupunkiopas -kirjan kuvat, Tullin matkassa entisajan Suomessa -kirjan taitto sekä erään kesämökin lattiaremontti -kuvakirja, muutamina pieninä työnäytteinä.

Valokuvaukset Sahateollisuus ry:lle

Ministeri Ville Skinnari puhumassa Wood from Finland -konferenssissa huhtikuussa 2022. Scandic Park Helsinki.

Kuvasin Sahateollisuus ry:lle Wood from Finland -konferenssissa 27.–28.4.2022 liki 950 valokuvaa. Seurasin tapahtumassa kamerallani myös Sahateollisyys ry:n eläkkeelle siirtyvää toimitusjohtajaa, Kai Merivuorta, joka ei tiennyt tehtävästäni seurata häntä.

Sahojen vaikuttajakiertue -tapahtumassa Pikku Finlandiassa, Helsingissä 29.11.2022 olin myös valokuvaamassa, ja kuvasin myös samalla Kai Merivuoren läksiäisjuhlan. Kuvia tapahtumasta tuli lähes 450.

Kuvamäärä tapahtumissa oli toki suurempi, mutta karsintani jälkeen kuvia jäi tilaajalle luovutettavaksi em. määrät. Kuvat toimitin nettigallerian kautta, sekä suuriresoluutiokuvat että kevyet nettiversiot kaikista em. kuvista. Kuvat saivat paljon kehuja ja kiitosta, mikä ilahdutti minua kovasti.

Wood fromFinland -konferenssin osanottajia kuuntelemassa luennoijaa Wood from Finland -konferenssin osallistujia Scandic Park Helsinki -hotellin isossa kokoustilassa.


Sahojen vaikuttajakiertueella marraskuussa 2022 oli eduskuntapuolueiden puheenjohtajia kuultavana. Eduskuntapuolueiden puheenjohtajia kuultavana Sahojen vaikuttajakiertueella marraskuussa 2022. Vas. Lulu Ranne (Perussuomalaiset), Kai Mykkänen (Kokoomus), Eeva Kalli (Keskusta), Antti Lindtman (Sosiaalidemokraatit).


Ruokailu Wood From Finland -conference. Scandic Park Helsinki.


Osallistuja tekee muistiinpanoja Wood From Finland -konferenssissa. Scandic Park Helsinki.


Kahvitarjoilun herkkuja Wood From Finland -conference. Scandic Park Helsinki.

 

Ruokailu noutopäydästä Wood From Finland -conference. Scandic Park Helsinki.


Muutama kuva Sahateollisuuden Wood from Finland -konferenssin juhlaillalliselta.

Dinner Wood From Finland -conference, juhlapäivällinen, Crowne Plaza Helsinki.


Upea kattaus Wood From Finland -cenference, Crowne Plaza Helsinki.


Juhlapäivällinen Wood From Finland -conference, Crowne Plaza Helsinki.


Kahvia kahvipannusta, jälkiruoka, Wood From Finland -conference, Crowne Plaza Helsinki.
Punaviini, juhlapäivällinen, Wood From Finland -conference, Crowne Plaza Helsinki.


Jälkiruoka, kahvi ja jäätelö, Wood From Finland -conference, Crowne Plaza Helsinki.


Päätoimittajana Kulttuurilehti Eliaksessa

Kulttuurilehti Elias, jonka päätoimittajana olin 1/2016–1/2023. Lehden kannet.

Olin päätoimittajana Kulttuurilehti Eliaksessa 1/2016–1/2023. Vastasin lehden kokonaisuudesta, kirjoitin juttuja, kuvasin suurimman osan lehden kansikuvista, olin yhteydessä lehden avustajiin, tein myös lehden taiton ja suunnittelin ulkoasun. Tutustu lehteen, kuviini ja kirjoittamiini juttuihin yllä olevasta linkistä. Kulttuurilehti Elias on Uudenmaan Kirjoittajat ry:n julkaisema lehti. 

Olin 2000-luvun alkupuolella päätoimittajana myös Liikkuva Päijät-Häme -lehdessä, jota julkaisi Päijät-Hämeen Liikunta ja Urheilu ry


Valokuvia ja videoita Jopera Oy:lle

Jopera Rakennuspalvelu Oy:lle kuvaamani asuntokuva tyylikkäästä uudisrakennuksesta.


Olen kuvannut oululaiselle Jopera Rakennuspalvelu Oy:lle yrityksen Vantaalle rakentamia taloja, uudisrakennuksia.

Olen myös tehnyt, kuvannut ja koostanut valokuvaamistani kohteista lyhyet, vajaan minuutin mittaiset videot. Olen myös ostanut videoihin taustamusiikin PremiumBeatiltä.

Kuvaamiani kohteita:

Omakotitalo, Kivistö, Vantaa
Paritalo, Nikinmäki, Vantaa
Omakotitalo, Nikinmäki, Vantaa


Jopera Rakennuspalvelu Oy:lle kuvaamani asuntokuva tyylikkäästä uudisrakennuksesta. Aula ja olohuone.


Jopera Rakennuspalvelu Oy:lle kuvaamani asuntokuva tyylikkäästä uudisrakennuksesta, erillis-wc.


Jopera Rakennuspalvelu Oy:lle kuvaamani asuntokuva tyylikkäästä uudisrakennuksesta. 2-kerroksinen omakotitalo, portaikko olohuoneeseen.


Jopera Rakennuspalvelu Oy:lle kuvaamani asuntokuva tyylikkäästä uudisrakennuksesta. Takka olohuoneessa, keittiö ja ruokailutila.


Jopera Rakennuspalvelu Oy:lle kuvaamani tyylikäs uudisrakennus, julkisivu.Kuvat Lahti Kaupunkiopas -kirjaan

Lahti Kaupunkiopas -matkaopas, johon valokuvasin kaikki kuvat.


Vuonna 2013 ilmestyi Fabellan kustantama Lahti Kaupunkiopas, johon kuvasin kaikki valokuvat.

Kirja on tehty samalla tyylillä kuin kansainväliset matkaoppaat, näyttävästi ja tyylikkäästi.

Valokuvia kirjassa on 180 kpl. Kirja on pehmeäkantinen. sivuja: 256, Koko: 21,0 x 12,8 cm. Paksuus: 1,4 cm.

Kuvasin Lahtea kirjan kirjoittajien toiveiden mukaisesti. Lahdessa syntyneenä ja asuneena tiesin kuvattavien kohteiden sijainnit ja milloin olisi paras vuorokauden aika, paras valaistus eli auringon suunta kuvata kohteet.

Kirjan painos on loppunut.Tullin matkassa entisajan Suomessa -kirjan taitto

Tullin matkassa entisajan Suomessa -kirjoja. Tein kirjan taiton Tullin Veteraaneille.


Aukeama Tullin matkassa entisajan Suomessa -kirjasta. Teksti on isoa ja helppolukuista heikkonäköisellekin.


Huhtikuun 12. päivä 2022 oli mukava juhlatilaisuus Tulliliiton toimistossa, Helsingissä, kun taittamani kirja Tullin matkassa entisajan Suomessa julkistettiin. Kirjan ovat toimittaneet kaksi Tullin Veteraanien jäsentä Matti Lehtonen ja Pekka Vallinheimo. Heille julkistuspäivä oli pitkäaikaisen unelman täyttymys, kun kauan haaveissa ollut kirja lopultakin konkretisoitui oikeaksi kirjaksi. 


Kirjassa on hauskoja ja mielenkiintoisia muistelmia alkaen tullivartijan muisteluista päätyen Tullin pääjohtajan muistoihin omasta virka-ajastaan. Kirjaan saatiin paljon valokuvia Tullimuseosta, mutta myös tekstien kirjoittajilta ja muista museoista. Lisäksi sain piirtää kaksi piirrosta pariin tarinaan, koska niihin ei valokuvia löytynyt.

'Taiteilijan vapaudella tein yhteiskuvan suurvaltojen johtajien, Bill Clintonin ja Boris Jeltsinin yhteisvierailusta Suomessa 1997, jolloin Clintonilla oli nilkkavamma ja hän istui pyörätuolissa.

Taittotyö alkoi syksyllä 2021 ja se tarjoutui minulle hauskasti, kun tein pienelle porukalle Tikkurilan yhteiskoulun vuoden 1961 ylioppilaiden kuvamuistoja -valokuvakirjaa, ja yksi henkilö porukasta oli Matti Lehtonen, toinen Tulli-kirjan toimittajista. Hän kertoi, että hänellä ja Pekka Vallinheimolla on ollut pitkään kirja tekeillä, aineistoa on kasattu ja kerätty, mutta tarvittaisiin taittajaa. Hän kysyi teenkö muitakin kirjataittoja kuin Ifolor-kirjoja. Tokihan minä teen!

Jos kirja kiinnostaa, sitä kannattaa kysellä Tullin Veteraaneilta, jonka yhteystiedot löytyy tästä linkistä. Kirjan fontti on selkeä ja iso, joten iäkkään tai heikkonäköisen on helppoa lukea kirjaa.
Tullin matkassa entisajan Suomessa -kirja on erittäin mielenkiintoinen sukellus Suomen historiaan Tullin toiminnan ja sen henkilökunnan kautta, sillä varhaisimmat muistelut sijoittuvat aikaan, jolloin Suomi oli vielä Venäjän vallan alla.
Kirjan painotyön teki Painojussit Keravalta.

Tullin matkassa entisajan Suomessa -kirja. Tein kirjan taiton Tullin Veteraaneille.

 Kesämökin lattiaremontti – kuvakirjan teko

Kuvasin ja kokosin kuvakirjan erään kesämökin suuresta lattiaremontista. Kun kyseisen mökkikunnan rakennustarkastaja tutustui remontoidussa mökissä vieraillessaan paksuun valokuvakirjaan, joka näytti korjausrakentamisen kaikki vaiheet aina purkamisesta valmiiseen lattiaan asti, hän kirjoitti remontille kirjallisen hyväksyntänsä. "Korjaustyö on toteutettu ammattimaisesti ja asianmukaisesti." Lausunto kulkee kirjan mukana; se on liimattu kuvakirjan kannen sisäpuolelle.

Ifolor-kuvakirja kesämökin remontin rakennusvaiheista. Rakennustarkastaja kirjoitti hyväksyntänsä ja lausuntonsa kirjan valokuvat katsottuaan.

Eri rakentamisvaiheiden valokuvaaminen on erittäin hyödyllistä, sillä valmiiden pintojen alle jää piiloon paljon rakenteita, rakenneratkaisuja ja rakennustapoja. Valokuvista ne ovat palautettavissa mieleen ja esitettävissä esim. kohteen myynnin yhteydessä. Myös Ennen ja jälkeen -kuvat kertovat hyvin muutoksesta, joka kohteeseen on tehty.

Olen koulutukseltani rakennuspiirtäjä, ollut töissä arkkitehti- ja insinööritoimistoissa, rakentanut ja remontoinut, joten rakentaminen on minulle tuttua.

* * * * *

Kun tarvitset valokuvaajaa, taittajaa, kirjoittajaa, ota yhteyttä ja kysy tarjousta ajattelemastasi työstä.

Sirpa Papinaho, puh. 050 301 2580, sähköposti: sirpa(at)sirpapapinaho.fi

Toiminimi: GraFigure, Y-tunnus 1612250-4