Hautajaisten_valokuvaaminen_korona-aikana

Hautajaisten järjestäminen poikkeuksellisten koronarajoitusten aikana varmasti hämmentää surun murtamaa mieltä. Tämän kirjoittamisen aikaan 30.3.2021 Helsingin, Vantaan ja Espoon seurakunnissa siunaustilaisuuksiin suositellaan vain 6 osallistujaa, lähimmät omaiset. Kuuden hengen osallistujamäärä on ollut voimassa 22.2.2021 lähtien. Kuuteen henkilöön ei lasketa mukaan pappia, kanttoria, eikä muuta seurakunnan työntekijää. Jos arkku kannetaan hautaan, kannattaa tiedustella seurakunnasta, mikä osallistujamäärä silloin on sallittu.

Pappi piirtää hiekkaristin arkun päälle. Lähikuva.

Olen ollut valokuvaamassa siunaustilaisuuksia 6 hengen osallistujarajoituksen aikana, vaikka osallistujamäärä on ns. täynnä. Osallistujia on saanut olla papin luvalla jopa 11 + minä, valokuvaaja. Tällöin osallistujat ovat istuneet kappelissa riittävän turvaetäisyyden päässä toisistaan.

Valokuvaajana hautajaisissa maski kasvoilla

Siunaustilaisuuteen osallistuvien edellytetään käyttävän maskia – minäkin käytän – mutta joissakin siunaustilaisuuksissa omaiset ovat päättäneet riisua maskinsa yhteisellä päätöksellä. Valokuvien kannalta tietenkin olisi mukavaa, jos saattoväellä ei olisi maskeja kasvoja peittämässä, jolloin vain silmät näkyvät, mutta ilman muuta turvallisuus on otettava huomioon.

Paavalin kirkko. Penkkeja paljon väljään istumiseen

Käytetään maskeja tai ei, isossa kappelissa tai kirkossa pieni saattojoukko voi levittäytyä riittävästi toisistaan erilleen. Joissakin siunauskappeleissa on joka toinen penkkirivi suljettu narun avulla, ettei kyseiselle penkkiriville pääse istumaan. Yllä Paavalin kirkko, Helsingissä, ja alla Pyhän Laurin iso kappeli, Vantaalla.

Helsingin pitäjän kirkon isossa kappelissa on tilaa istua.

Joissakin korona-ajan siunaustilaisuuksissa virsiä ei lauletakaan virsikirjasta, vaan hautajaisissa laulettavat virret on tulostettu erillisille papereille, joita osallistujat voivat ottaa laulamisen avuksi.

Virsien laulaminen siunaustilaisuudessa: virret on yleensä kopioitu erillisille papereille

Hautajaisvalokuvauksen tilaaminen

Jos valokuvaajan tilaamiseen havahtuu vasta hautajaisviikolla, se ei haittaa, sillä minulla valokuvaus yleensä onnistuu lyhyelläkin varoitusajalla. Kannattaa tiedustella tilannettani puhelimella. Puh. 050 301 2580. Kun tulen valokuvaamaan siunaustilaisuutta, varmistan tuloni tekstiviestillä hautajaisviikolla kolme kertaa: alkuviikosta, hautajaisia edeltävänä päivänä ja hautajaispäivän aamuna. Näin tilaajan ei tarvitse huolehtia valokuvaajan saapumisesta. Valokuvat toimitan hautajaisia seuraavalla viikolla.

Hautajaiskuvaus – arkku ja ovi auki kirkkauteen

Mikäli tarvitset valokuvaajaa olen mielelläni käytettävissäsi!

Sirpa Papinaho
Puh: 050 301 2580. Sposti: sirpa(at)sirpapapinaho.fi
Tähtimöntie 7, 01350 Vantaa.
GraFigure, Y-tunnus: 1612250-4