Koiria valokuvaamassa. Kaksi Norfolkinterrieriä, Hessu ja Topi valokuvattavana portailla, niiden lempipaikalla.

Joulukuun alkupuolella minut kutsuttiin valokuvaamaan kahta Norfolkinterrieriherraa, Hessua ja Topia. Koiraherrat olivat käyneet trimmaajalla muutamaa päivää aiemmin. Niiden omistaja halusi koiristaan kuvia muistoksi ja hän voisi teettää koirakuvista seinälleen muutaman valokuvataulunkin.

Koirista tykkäävänä ja itsekin koiran vuosia sitten omistaneena oli ilo päästä tekemään tuttavuutta pienten koirien kanssa; itselläni kun oli aikoinaan iso saksanpaimenkoira. Samalla sain hiukan lääkettä koirakaipuuseeni, koska liki kolmekymppiseksi asti kotonani oli aina joku lemmikkieläin: koira, kissa tai undulaatti.

Norfolkinterrierejä valokuvaamassa. Hessu-koira kuvassa.
Hessu

Koirakuvauksissahan saattaa käydä niin, että saa haukut heti ensitapaamisella – niin sain minäkin, mutta onneksi ne haukut olivat vain talon terhakoiden vahtien, Hessun ja Topin vahtihaukut, kun ne tulivat minua ulko-ovelle vastaan. Pian kuitenkin hännät heiluivat iloisesti, kun uusi tulokas oli tutkittu ja todettu, ettei tuosta taida vaaraa olla.

Norfolointerrierejä valokuvaamassa. Topi-koira kuvassa.
Topi, jolla toinen korva on kuulemma mielialakorva. Sen vaihteleva asento kertoo minkälaisissa fiiliksissä Topi kulloinkin on.

Siirryimme talon yläkertaan kuvaamaan ja koska koirat olivat pieniä, ne nostettiin korkealle sängylle, jotta pääsin niiden silmien tasolle. Koirat ja kissat, myös pikku lapset, kannattaa kuvata aina kuvattavien silmien tasolta – ellei sitten halua valokuvia, joissa korostuu kuvattavan pienuus ja kuvaa ne ylhäältä.

Norfolkinterrierit Hessu ja Topi.
Koirakuvaus. Norfolkinterrierit Hessu ja Topi.
Koiria valokuvaamassa. Kuvassa Norfolkinterrieri Hessu.

Korien omistaja halusi muutamaan kuvaan tumman vinjetin. Tein hänelle malliksi muutaman vinjetöidyn kuvan sekä valkoisella että tummalla vinjetillä.

Koirien valokuvaaminen. Kaksi norfolkinterrieria Hessu ja Topi valokuvattavana.
Koirakuvaus. Norfolkinterrieriä, Hessua alkoi väsyttää valokuvamallina oleminen.

Valokuvamallina oleminen on raskasta ja väsyttävää, kun koko ajan pitää olla kuvauksellinen ja on poseerattava terhakkana eri asennoissa. Alkaahan se uuvuttaa. Jotta koiriin saatiin uutta virkeyttä, vaihdettiin kuvauspaikkaa niiden lempipaikalle, yläkertaan tulevien portaiden yläpäähän.

Koiria valokuvaamassa. Kaksi Norfolkinterrieriä Hessu ja Topi portailla lempipaikallaan.
Tämä oli yksi niistä lukuisista kuvista, joita koirien omistaja sai itselleen ja yksi niistä kuudesta muokattavaksi valituista kuvista, joihin koirien omistaja halusi tumman vinjetin.

Koirille tuotiin myös leluja uuteen kuvauspaikkaan portaiden yläpäähän, joten koirat saivat uutta virtaa kuvauksiin.

Koirakuvaus. Leikkivä koira.
Norfolkinterrieri Hessu pitää tassuaan Topin kuonolla.
Koirakuvaus. Norfolkinterrierillä Hessulla on hauska ilme!
Hessulla on asiaa.

Kuvatessani koiria niiden silmien tasolta portailla istuen tai lattialla maaten, tuli eteen hauska ongelma: kun nostin kameran kasvojen eteen ja suuntasin kameran objektiivin kohti toista koiraa, tunsin yhtäkkiä kuinka toisen koiran karvainen kuono työntyi kameraa pitelevän käden vierestä kiinni naamaani ja koiran kieli alkoi nuolla lipsutella suukkoja huulilleni.

Topi-koira mietteissään,kun väsymys alkaa jo painaa. Valokuvamallina olo on uuvuttavaa.
Topi mietteissään.

Sitten otettiin esiin Hessu-koiran lempilelu, luu. Sen Hessu asettelee etutassujensa väliin näppärästi, jotta se pysyy paikallaan sitä purressa.

Hessu ja lempilelu, luu, jonka Hessu asettelee etutassujen väliin tanakasti.
Norfolkinterrierit Hessu ja Topi makoilevat matolla.
Topi, Norfolkinterrieri makaa matolla kuono etutassujen päällä.
Norfolkinterrieri Topi mietteissään.

Sitten alkoi väsymys painaa jo ihan liikaa valokuvamalleja, joten pari tuntia kestänyt kuvaus oli paras lopettaa, kun erilaisia valokuvia oli kuitenkin jo tullut ihan kelpo määrä.

Koirakuvauksen tilaaja, koirien omistaja sai kahden päivän päästä kuvauksesta linkin katsomaan otettuja kuvia (103 kpl) Dropboxista ja hän sai valita sieltä 6 kuvaa muokattavaksi. Olin myös laittanut malliksi muutaman kuvamuokkausvaihtoehdon ja sain toiveen tehdä kuviin tummat vinjetit. Dropboxissa olleet kuvat olivat keveitä nettiversioita. Kuvausta seuraavalla viikolla tilaaja sai muistitikulla 103 kpl alkuperäiskokoisia jpg-kuvia, jossa oli myös tummin vinjetetin muokatut kuvat. Niistä hän voi tilata erilaisia kuvatuotteita kuvavalmistamoista. Lisäksi muistitikulla oli omassa kansiossaan myös kaikista kuvista kevyet nettiversiot, joita on näppärä ja nopea jakaa vaikka Facebookissa tai omilla nettisivuilla.

Mikäli tarvitset valokuvaajaa olen mielelläni käytettävissäsi!

Sirpa Papinaho
Puh: 050 301 2580. Sposti: sirpa(at)sirpapapinaho.fi
Tähtimöntie 7, 01350 Vantaa.
GraFigure, Y-tunnus: 1612250-4