Hei! Minä olen Sirpa.

Valokuvaaja Vantaalla kuvaa häät, hautajaiset, henkilökuvat, perhejuhlat, tuotekuvat, yritysjuhlat, eläinkuvat. Sirpa Papinaho

Olen valokuvannut ammatikseni vuodesta 2000 lähtien, jolloin perustin oman yritykseni. Olen kuvannut paljon häitä, hautajaisia, perhe- ja yritysjuhlia, tuote-, henkilö- ja kuvituskuvia sekä erilaisia lehtikuvia, ja olen myös päätoimittaja Kulttuurilehti Eliaksessa.

Kuinka minusta tuli minä?

Lapsena haaveilin muun muassa arkkitehdin urasta ja siksi minusta tulikin ensin rakennuspiirtäjä. Arkkitehti- ja insinööritoimistossa työskentelyjeni jälkeen olin piirtäjä & tarjouslaskija isossa, lahtelaisessa UPO Myymäläkaluste -yrityksessä, joka oli osa valtakunnallista ASKO-konsernia, mutta lapsuudessa alkanut piirtämisinto, muotokuvataiteen kutsu alkoi olla niin voimakas, että päätin ryhtyä muotokuvamaalariksi. (<- klikkaapa tuosta muotokuvat-sivustolleni.)

Lapsuudessa alkanut valokuvausharrastuskin muuttui pikku hiljaa työksi, kun päätin lähteä opiskelemaan toimittajan työtä. Kirjoittamista olin harrastanut myös lapsuudestani asti ja halusin oppia toimittajan työn. Opiskelin myös graafista suunnittelua ja nettisivujen tekemistä. Videoiden tekemiseen tutustuin työskenneltyäni 1990-luvun puolivälissä Hämeen Rykmentin videostudiossa, jossa kirjoitin Hennalan varuskunnan historiavideon käsikirjoituksen ja toimin myös äänittäjänä videokuvauksissa.

Syksyllä 2000 perustin oman yrityksen, toiminimen GraFigure, jossa pääsen hyödyntämään ja käyttämään kaikkea luovaa osaamistani.

 

Millainen on hyvä valokuvaaja? 

Hyvä valokuvaaja tarkkailee koko ajan tilanteiden ja tunnelmien kehittymistä ympärillään.


Hyvä valokuvaaja myös sopeutuu nopeasti erilaisiin tilanteisiin. Hän osaa ennakoida tapahtumien kehittymisen ja osaa asettua kameransa kanssa oikeaan paikkaan, sillä kuvattavat juhla- tms. tilaisuudet eivät useinkaan mene aiemmin suunnitellun käsikirjoituksen mukaan. On omattava tilannetajua ja silmää nähdä kuvaukselliset hetket sekä kykyä saada tallennettua kuviin tarinat ja tunnelmat. Kuvarajaus, kuvakulma ja sommittelu tekevät kuvasta hyvän ja puhuttelevan.

Orava istuu oksantyngällä.

Valokuvaajan on myös pystyttävä vaihtamaan rooliaan, kuin kameleontti vaihtaa väriään. Joskus on hyvä olla huomaamaton tilanteiden tallentaja ja toisinaan on otettava ohjat tiukasti omiin käsiin ja ohjeistettava kuvattavia, esimerkiksi asettumaan ryhmäkuvaan tietyllä tavalla tai tietyssä järjestyksessä.

 

Jos etsit valokuvaajaa, olen mielelläni käytettävissäsi!

 

 

 

Opetustehtävät

  • Valokuvauksen alkeis- ja jatkokursseja: Harjulan kansalaisopisto, Lahti (2007-2015), ja Etelä-Helsingin kansalaisopisto, Toimela (20015-2017).
  • Tehdään Ifolor-kirja: Etelä-Helsingin kansalaisopisto, Toimela (kevät 2018).
  • Opi ottamaan kauniita valokuvia käsitöistäsi matkapuhelimen kameralla (maaliskuu 2018): Kurssi Helsingin kädentaitomartoille yhdessä yhteistyökumppanin, stylisti Tuija Poijärven kanssa.

Julkaisut

  • Lahti Kaupunkiopas (2012): Kustantaja Fabella Ltd. Kaikki kirjan kuvat.
  • Kansikuvia ja/tai juttukuvia Kulttuurilehti Elias, Liikkuva Päijät-Häme, Kaliberi, Urheiluampuja, Pistooliampuja ym.
  • Talvikuvia Finlandiahiihdosta ja Salpausselän kisoista sekä Lahden torijoulukuusesta postikorteiksi Paletti Oy:lle.

Päätoimittajuuksistani

Olen päätoimittaja Kulttuurilehti Eliaksessa. Lehden sisällön suunnittelu kuuluu tehtäviini, mutta myös kirjoitan juttuja ja kuvaan kansikuvat. Teen myös lehden taiton. InDesing-taitto-ohjelma on siis tuttu minulle. Olen ollut päätoimittajana myös Liikkuva Päijät-Häme -lehdessä, mutta sitä lehteä en taittanut.

 

Elias-lehtiä voi lukea ilmaiseksi Uudenmaan Kirjoittajien ISSUU-julkaisualustalla.

Myös urheilu on ollut alaani, etenkin urheiluammunta, jota aikoinaan harrastin vakavastikin, mutta ne ajat ovat jo taakse jäänyttä elämää. Avustin tuolloin freelancerina muun muassa Urheiluampuja– sekä Kaliberi-lehteä, jossa erikoisalanani oli itävaltalaiset 1800-luvun puolivälin kiväärit.

Mitä muuta teen?

Tietokoneet ja nettisivujen teko-ohjelmat ovat tuttuja minulle. Teen nettisivuja ja pari esimerkkiä tekemistäni sivuista on kosteusmittaushelsinki.fi  (Hostingpalvelun kotisivukone) sekä kuvanveistäjä Reijo Hutun nettisivusto (Kotisivukone).

Nettisivupäivittäjänä toimin muun muassa Pro Pakuri Finland ry:lle (Kotisivukone) ja Salpausselän kirjailijat r.y:lle (Yhdistysavain).

kosteusmittaushelsinki.fi  

kuvanveistäjä Reijo Huttu

Kuvanveistäjä Reijo Huttu -kotisivu

 

 

Lisää valokuvaustöistäni toisella nettisivullani

Muotokuvamaalauksiani löytyy: muotokuvat.fi

 

Ota rohkeasti yhteyttä ja suunnitellaan kuvaus toiveidesi mukaan!

Sirpa Papinaho
Puh: 050 301 2580.
Sposti: sirpa(at)sirpapapinaho.fi
Tähtimöntie 7, 01350 Vantaa.
GraFigure, Y-tunnus: 1612250-4.