Tarinoiden kertominen kuvilla on ollut intohimoni lapsuudesta asti

Taiteilija, valokuvaaja ja muotokuvamaalari Sirpa Papinaho
Sirpa Papinaho

Tykkäsin lapsena kuvakirjoista, sarjakuvista, valokuvista ja elokuvista. Piirtelin ja luin paljon, ja kirjojen tarinoista kehittyi kuvia mielessäni. Kirjoittelin tarinoita vihkoihini.

Olen visuaalinen ihminen ja siksi minusta tulikin nuorena aikuisena ensin rakennuspiirtäjä, myöhemmin kuvataiteilija, muotokuvamaalari.   Minusta tuli myös valokuvaaja ja kirjoittava toimittaja. Eikä videokuvaus ja -editointikaan ole vierasta.

Vuonna 2000 perustin oman yrityksen, GraFigure, jossa pääsen toteuttamaan tätä kaikkea, kuvallista ja kirjallista osaamistani.

 

Valokuvauskipinä syttyi 1-vuotiaana

Sirpa 1v 3kk.

Isälläni oli kamera ja hän kuvasi pientä perhettämme paljon. Elämäni ensimmäinen muisto onkin oheisessa kuvassa, jossa olen 1 v 3 kk.

Havahduin, kun isäni kädessä oli pieni musta laatikko. Hän nosti sen aika ajoin  kasvojensa eteen. Laatikosta kuului ”klik”.

Isäni sanoi ottavansa minusta valokuvia. Hän ohjeisti minua nojaamaan pinnasänkyni kaiteen yli ja katsomaan kameraan. Päätin ”poseeraata kuin valokuvamalli”.

Seuraavassa kuvassa halusin näyttää salaperäiseltä. Oikaisin itseni, käänsin katseeni pois kamerasta ja siristin silmiäni. Katsoin jonnekin kaukaisuuteen. Se oli minun käsitykseni valokuvamallina toimimisesta. Kiinnostukseni valokuvaukseen oli syttynyt.

Noin 10-vuotiaana sain oman kameran.

 

Lehtikuvia päätoimittajana

Kun opiskelin lehti- ja radiotyötä 1990-luvun puolivälissä, meillä oli ilokseni oppiaineena myös valokuvausta. Olin valokuvannut siihen mennessä jo paljon.

Opiskeluni jälkeen työskentelin vuoden Hämeen rykmentin videostudiolla. Päätyöni oli kirjoittaa Hennalan varuskunnan historiavideon käsikirjoitus. Siitä tehtiin 21 minuutin dokumenttielokuva. Toimin myös äänittäjänä ja tein hiukan videoeditointejakin.

Melko pian olin päätoimittajana Liikkuva Päijät-Häme -lehdessä. Kuvasin lehden kansikuvatkin. Avustin myös freelancerina Kaliberi-lehteä ja kuvasin omat juttuni. Tein juttuja ja tiedotteita myös muihin lehtiin, pääasiassa urheilusta ja kirjallisuudesta. Ja filmikamera vaihtui digikameraan.

Tällä hetkellä olen päätoimittajana Kulttuurilehti Eliaksessa, jonka kansikuvat otan myös. Teen myös lehden taiton.

 

Voisitko tulla kuvaamaan meidän häät? 

Lähikuva morsiamen sormuksista. Häät, sormukset, sulhanen ja morsian kädet yhteenliitettyinä.Tein jossain vaiheessa yhden hääkuvauskeikan ja laitoin jonkun kuvan silloiselle nettisivulleni. Minulta alettiin kysellä teenkö enemmänkin hääkuvauksia. Ja pian viikonloput alkoivat täyttyä hääkuvauksista useina kesinä.

Hääkuvauskeikat ovat ihania. On mukavaa olla tallentamassa ihmisten onnea. Ilmassa kuplii ilo ja rakkaus.

Rakkautta on ilmassa myös hautajaiskuvauksissa, mutta se on kietoutunut tiukasti suruun. Tunnelma on raskas ja hiljainen, kun läheistä ihmistä ollaan saattamassa viimeiselle matkalleen. Siksi en siunaustilaisuutta kirkossa valokuvatessani käytä kopisevia kenkiä. Vältän myös liikkumista, ja jos liikun, liikun hyvin vähän ja hiljaa. Lisäksi kuvaan ilman leimahtelavaa salamavaloa.

 

Kuvaaja kuin kameleontti

Kuvaamani kesäkuun 2008 luontokuva / Etelä-Suomen Sanomat (klikkaa kuvatekstia ja lue lisää)

Hyvä valokuvaaja tarkkailee tilanteiden ja tunnelmien kehittymistä ympärillään kuin kameleontti, jolla silmät liikkuvat moneen suuntaan.

Kuvaajan on myös pystyttävä vaihtamaan kameleontin lailla väriä, rooliaan. Joskus on hyvä olla huomaamaton tilanteiden tallentaja ja toisinaan on otettava ohjat tiukasti omiin käsiin ja ohjeistettava kuvattavia, esimerkiksi asettumaan ryhmäkuvaan tietyllä tavalla tai tietyssä järjestyksessä.

Hyvä valokuvaaja sopeutuu nopeasti erilaisiin tilanteisiin. Hän osaa ennakoida tapahtumien kehittymisen ja osaa asettua kameransa kanssa oikeaan paikkaan. Tilaisuudet kun eivät useinkaan mene aiemmin suunnitellun käsikirjoituksen mukaan. On omattava tilannetajua ja silmää nähdä kuvaukselliset hetket ja kykyä saada tallennettua jokaiseen kuvaan jonkinlaisen tarinan.

Jos etsit valokuvaajaa, olen mielelläni käytettävissäsi!

Opetustehtävät

  • Valokuvauksen alkeis- ja jatkokursseja (2007-2017): Harjulan kansalaisopisto, Lahti, ja Etelä-Helsingin kansalaisopisto, Toimela.
  • Tehdään Ifolor-kirja (kevät 2018): Etelä-Helsingin kansalaisopisto, Toimela.
  • Opi ottamaan kauniita valokuvia käsitöistäsi matkapuhelimen kameralla (maaliskuu 2018): Kurssi Helsingin kädentaitomartoille yhdessä yhteistyökumppanin, Tuija Poijärven kanssa.

Julkaisut

  • Kansikuvia ja/tai juttukuvia Kulttuurilehti Elias, Liikkuva Päijät-Häme, Kaliberi, Urheiluampuja, Pistooliampuja ym.
  • Lahti Kaupunkiopas (2012): Kustantaja Fabella Ltd. Kaikki kirjan kuvat.
  • Joitakin talvikuvia Finlandiahiihdosta ja Salpausselän kisoista sekä Lahden torijoulukuusesta postikorteiksi Paletti Oy:lle.

 

Lisää valokuvaustöistäni toisella nettisivullani

Muotokuvamaalauksiani löytyy: muotokuvat.fi

 

Ota rohkeasti yhteyttä ja suunnitellaan kuvaus toiveidesi mukaan!

Sirpa Papinaho
Puh: 050 301 2580. Sposti: sirpa(at)sirpapapinaho.fi
Tähtimöntie 7, 01350 Vantaa.
GraFigure, Y-tunnus: 1612250-4.