Tarkentaminen älypuhelimen kameralla

Kun ryhdyt valokuvaamaan puhelinkamerallasi ihmisiä, huomaat usein, että puhelimen näyttöön ilmestyy neliön muotoinen kehys, joka asettuu ihmisen kasvojen päälle. Se on merkki siitä, että kamera tunnistaa automaattisesti kasvot ja tarkentaa niihin heti, joten henkilökuvat onnistuvat puhelinkameralla lähes aina.

Näin tarkennat oikein: Tökkää sormellasi puhelinkameran näyttöä

Jos kasvot ei olekaan kuvan pääasia, vaan esimerkiksi se, mitä kuvattavalla henkilöllä on kädessään, silloin sinun pitää itse ”kertoa” puhelimesi kameralle mihin kohtaan sen pitää tarkentaa. Siinä tapauksessa vain tökkäät sormellasi kameran näytössä siihen kohtaan, jonka haluat olevan kuvassa tarkka. Tökkäämääsi kohtaan ilmestyy tarkennuskehys, neliö, joka kertoo kameran ”kohdistaneen katseensa” osoittamaasi kohtaan.

Tarkentaminen sormella näyttöön tökkäämällä

Tilanteiden valokuvaaminen: Muista tarkistaa puhelimen näytöltä mihin puhelinkamera on tarkentunut

Ajatellaanpa tilannetta, että istut miesystäväsi kanssa ravintolan pöydässä vastakkain viinilasillisella. Yhtäkkiä miesystäväsi ojentaa eteesi pienen sormusrasian. Avaat sen ja näet upean kihlasormuksen. Haluat kertoa tämän ilouutisen heti kavereillesi, ottaa kuvan ja postata sen omiin somekanaviisi.

Kaivat puhelimesi esiin ja käynnistät sen kameran. Pyydät miesystävääsi ottamaan avatun sormusrasian käteensä ja ojentamaan sitä sinua kohti. Asettelet kamerasi sormusrasian lähelle, rajaat ja sommittelet kuvan niin, että lähellesi ojentuva käsi ja sormusrasia ovat kuva-alueen alareunassa ja kuvan yläosassa näkyy kauempana sormusrasiaa ojentavan miehen kasvot. Kun kuva näyttää näytöllä hyvältä, painat kameran laukaisupainiketta.

Mutta kun katsot ottamaasi kuvaa, huomaat, että sormusrasia ei olekaan kovin tarkka, vaan epätarkka, ehkä aika sumeakin, ja rakkaan miehesi kasvot sen sijaan ovat tarkat. Miksi sormus ei olekaan kuvassa tarkka?

Älypuhelinkamera havaitsee kasvot ja tarkentaa niihin, mutta siihen sen äly loppuu

Kasvot tarkennuskehysten sisällä

Lähikuvausyritys sinua kohti ojennetusta, yllättävästä kihlasormuksesta epäonnistui siksi, koska et muistanut kertoa puhelimen kameralle mihin kohtaan sen pitää tarkentaa. Kamera luuli, että sen pitää tarkentaa kasvoihin, sillä älypuhelinvalmistaja on opettanut sitä havaitsemaan kasvot, mutta puhelinkamera ei osaa lukea ajatuksiasi. Se ei tiedä, että haluatkin tarkentaa johonkin muuhun kohtaan kuin kasvoihin. Sen takia puhelinkameralle pitää itse näyttää, osoittaa tökkäämällä näyttöön sormella mikä kohta kuvassa pitäisi olla tarkka, mikä on kuvan pääkohde.

Sormitökkäystekniikka koskee kaikkia kosketusnäytöllisiä kameroita

Tarkentaminen minijärjestelmäkameralla

Tarkentaminen sormitökkäystekniikalla koskee kaikkia kuvausaiheita mitä ikinä kuvaatkin ja se pätee puhelinkameroiden lisäksi myös muihin kameroihin aina pikkuisista kompaktikameroista isoihin järjestelmäkameroihin, joissa on kosketusnäyttö.

Tee testi ja kuvaa samaa näkymää tökkimällä kuva-alalla eri kohtiin, jolloin huomaat puhelinkameran tarkennuskohdan muutoksen vaikutuksen kuvaan. Kuvaustesti onnistuu parhaiten, kun kuvauskohteita on monilla eri etäisyyksillä kamerastasi: lähin kohde esim. 10 cm:n päässä ja kauimmainen 50-80 cm:n päässä kamerastasi.

Muistilista onnistuneisiin, tarkkoihin valokuviin

  1. Mikä on kuvan pääkohde, tärkein kohta?
  2. Tökkää sormellasi pääkohdetta puhelimen kameran näytössä.
  3. Jos kuvat ihmisiä ja kasvoja näkyy kuvassa, tarkista, että kasvojen päällä on tarkennuskehys (neliö tms.) Jos tarkennuskehys on väärän ihmisen kasvojen päällä, tökkää näytössä niitä kasvoja, jotka haluat kuvassa olevan tarkat.
  4. Ota kuva.

Mikäli tarvitset valokuvaajaa tai valokuvausopetusta olen mielelläni käytettävissäsi!

Sirpa Papinaho
Puh: 050 301 2580. Sposti: sirpa(at)sirpapapinaho.fi
Tähtimöntie 7, 01350 Vantaa.
GraFigure, Y-tunnus: 1612250-4