Taittamani kirja Tullin matkassa entisajan Suomessa julkistettiin 12.4.2022 Tulliliiton toimistossa, Helsingissä.

Huhtikuun 12. päivä oli mukava juhlatilaisuus Tulliliiton toimistossa, Helsingissä, kun taittamani kirja Tullin matkassa entisajan Suomessa julkistettiin. Kirjan ovat toimittaneet kaksi Tullin Veteraanien jäsentä Matti Lehtonen ja Pekka Vallinheimo. Heille julkistuspäivä oli pitkäaikaisen unelman täyttymys, kun kauan haaveissa ollut kirja lopultakin konkretisoitui oikeaksi kirjaksi.

Kirjassa on hauskoja ja mielenkiintoisia muistelmia aina tullivartijalta pääjohtajaan asti.

Kirjan fontti on selkeä ja iso, joten iäkkään tai heikkonäköisen on helppoa lukea kirjaa.

Kirjaan saatiin paljon valokuvia Tullimuseosta, mutta myös muilta tahoilta. Sain myös piirtää kaksi piirrosta kuvittamaan paria tarinaa, koska niihin ei valokuvia löytynyt.

Etsin netin syövereistä kuvia Clintonin ja Jeltsinin yhteisvierailuista Suomessa 1997, jolloin Clintonilla oli nilkkavamma. Taiteilijan vapaudella tein tällaisen yhteiskuvan suurvaltojen johtajista.

Etsin netistä kuvia myös Tornion sillasta, koska se esiintyy Kuka maksaa huilut -muistelussa ja jota tarinan maalari on ollut maalaamassa.

Taittotyö alkoi syksyllä 2021 ja se tarjoutui minulle hauskasti, kun tein pienelle porukalle Tikkurilan yhteiskoulun vuoden 1961 ylioppilaiden kuvamuistoja -valokuvakirjaa, ja yksi henkilö porukasta oli tuo Matti, toinen Tulli-kirjan toimittajista. Hän kertoi, että hänellä ja Pekalla on ollut pitkään kirja tekeillä, aineistoa on kasattu ja kerätty, mutta tarvittaisiin taittajaa. Hän kysyi teenkö muitakin kirjataittoja kuin Ifolor-kirjoja. Lehtitaittoja ja Ifolor-kirjoja olen tehnyt, mutta en vielä ns. oikeaa kirjaa – nyt sekin puute on korjattu.

Kirjan julkistusta juhlistettiin kakkukahvein ja kuohuvin juomin. Jos kirja kiinnostaa, sitä kannattaa kysellä Tullin Veteraaneilta ja yhteystiedot löytyy tästä linkistä. Kirjan painotyön teki Painojussit Keravalta.