Valokuvat – pysyviä muistoja elämän hetkistä
Valokuvaaja Sirpa Papinaho

Olen valokuvannut elämän koko kirjoa ristiäisistä hautajaisiin

Hautajaisvalokuvien katsominen on osa surutyötä. Raskaasta hautajaispäivästä ei yleensä muista ihan kaikkea, joten jälkeen päin on valokuvista helppo palauttaa mieleen tapahtumat ja tunnelmat sekä henkilöt, jotka olivat mukana saattamassa vainajaa. 


Viime vuosina olen tehnyt pääasiassa hautajaiskuvauksia. Toimialueeni on Vantaa, Helsinki ja Espoo, ja tarvittaessa lähden kauemmaskin.

Hautajaisten valokuvaushinta alkaen 250 euroa. Hintaan vaikuttaa saattoväen määrä ja mitä kaikkea kuvataan. Valokuvataanko vain pelkkä siunaustilaisuus? Vai sen lisäksi myös hautaansaatto? Kuvataanko myös muistotilaisuus? Hinnoista tarkemmin hinnastossa.

Tunnen myötätuntoa läheisensä menettäneitä kohtaan, sillä olenhan jo melko nuorena saanut saattaa omat vanhempani hautaan.

Sotaveteeraanin hautajaisia valokuvaamassa Pyhän Laurin kirkossa Vantaalla.

Valokuvaajana pyrin kuvaamaan mahdollisimman huomaamattomasti. En käytä salamavaloa, enkä kopisevia kenkiä. Olen vain tilanteiden tallentaja, joka tarkkailee tapahtumia ja tunnelmia niihin mitenkään puuttumatta. Mutta kun otan ryhmäkuvia, toki tarvittaessa neuvon kuinka asettua kuvaan.

Kuvaan tunnelmia, yksityiskohtia, laajoja kuvia ja lähikuvia – surullisia kasvoja en kuvaa. Kuvaan pitkällä zoom-objektiivilla, joten voin kuvata hyvinkin kaukaa, enkä tule kuvattavien lähelle. En myöskään julkaise ilman lupaa ottamiani kuvia, joista tunnistaa henkilöt.

Tarinallinen kuvakertomus hautajaisista alusta loppuun. Kuvaan siunaustilaisuuden, hautaan saaton ja muistotilaisuuden niin, että kuvista muodostuu tarinallinen kokonaisuus alkaen siitä, kun saavun kappeliin. Yleiskuva kappelista ulkoa tai sisältä ovat ensimmäiset kuvat, jotka otan. Ne ovat tärkeä muisto paikasta, jossa vainaja on siunattu. 

Sotaveteraanin hautajaisia valokuvaamassa Pyhän Laurin kirkossa, Vantaalla.


Lähikuva virsikirjaa pitävästä kädestä. Virrenveisuuta.


Valoa kohti. Arkku ja kappelin avoin ovi, josta arkku kannetaan ulos. Kuva otettu Malmin hautausmaan isossa kappelissa.


Arkku kannetaan ruumisautoon.


Arkku menossa ruumisautoon saattajien ympäröimänä.


Siunaustilaisuuden kahvitarjoilua.


Kun tarvitset valokuvaajaa, ota yhteyttä ja kysy tarjousta valokuvauksesta. 

Sirpa Papinaho, puh. 050 301 2580, sähköposti: sirpa(at)sirpapapinaho.fi

Toiminimi: GraFigure, Y-tunnus 1612250-4